Hevoset kuntoutuvat parhaiten ilman kenkiä. Kengättömyydestä on paljon etua kuntoutuksessa sekä valmennuksessa. Mikäli hevosella on jokin vamma (esim. hankoside – jännevamma, kaviopaise, kaviohalkeama tai muu vastaava jalkaan kohdistuva rasite) on parasta, että hevoselta otetaan kengät pois jo saapuessa. Tällöin kaviomekanismi toimii 100 :sti ja kavio pääsee stimuloitumaan maata ja mattoa vasten luonnollisemmin. Säde pumppaa ja verenkierto paranee myös vamma-alueella, mikä on perusedellytys vamman paranemiselle.

Rautakenkä nostaisi säteen irti maasta sekä pysäyttäisi liikkeen matolla liian nopeasti ja sitä kautta rasittaisi niveliä. Hevonen liikkuu rennommin paljain varpain ja jalka liukuu luonnollisemmin matolla. Luonnossa esim. hokkikengillä jää antaa sopivasti periksi, mutta matto ei.

Vuodenajoilla ei ole merkitystä siihen, voiko hevonen olla ilman kenkiä meillä. Toipilastarhat ovat pienet ja hevoset eivät liukastele täällä ollessaan, tarhoille on hyvin lyhyt matka.

Tutkin asiaa kaksi vuotta, vuonna 2011 talvella meillä oli lähes kaikki hevoset hokkikengässä. Vuonna 2012 kaikki hevoset olivat ilman kenkiä. Paranemisprosessi nopeutui 10-20% edelliseen vuoteen nähden. Nyt jatkamme samalla kengättömällä linjalla ja siksi toivommekin, että potilaamme jättävät kengät eteiseen Stall Biskopille tullessaan.