Vesikävelymatolla kävelemistä voidaan verrata kävelymatolla kävelemiseen, mutta veden avulla voidaan hevosen omaa painoa keventää huomattavasti kävelyn aikana, jolloin jaloille kohdistuva rasitus vähenee. Koska veden syvyys on säädettävissä, hevosen painon vaikutus voi vähentyä jopa 60 prosenttia.

Hoitomuotona vesikävely on hevosien lihaksiston ja rakenteen vuoksi erittäin hyvä ratkaisu. Pienien vammojen ja haavojen kohdalla voidaan vesikävelyvalmentaminen aloittaa heti. Näin hevosen lihaskunto ja voima ei heikkene ja näin ollen toipilasaika lyhenee. Myös suurempien vammojen ja esimerkiksi leikkausista toipuvien kohdalla voidaan vesikävely aloittaa huomattavasti aikaisemmin. Tällöin peruskuntoa pystytään parantamaan, toisin kuin jos hevosta pidettäisiin karsinalevossa.

Vaikka vesi keventää hevosen omaa painoa, antaa se myös vastusta hevosen liikkeille aivan samoin kuin vesikävely antaa vastusta ihmiselle. Hevosen selkälihakset, takaosa sekä –jalat työskentelevät huomattavasti tehokkaammin vesivastuksen ansiosta. Tästä syystä monia terveitäkin kilpahevosia kävelytetään vesikävelykoneessa valmennuksen aikana.

Myös hevosen kunto ja ryhti kohoaa valmennuksen ansiosta. Jos hevonen on ennen rasittanut tiettyjä lihaksia enemmän kun toisia, valmennus vesikävelymatolla auttaa niin, että koko hevosen lihaksisto tulee käyttöön. Epäsymmetrisyydet lihaksistossa korjautuvat. Samanaikaisesti kestävyys paranee ja sydämen toiminta vahvistuu. Tämä vesikävelymatolla valmennuksen vaikutus on tieteellisesti tutkittu ja sen on todettu puolittavan hevosen tarvitseman kuntoutusajan hoitojen jälkeen.